Германија очекува економските штети предизвикани од пандемијата КОВИД-19 да бидат помали отколку што првично се стравуваше оваа година.
Министерот за економија на Германија Питер Алтмаер информираше дека се ревидирани предвидувањата за БДП за оваа и следната година, објави Ројтерс.
Во согласност со новите прогнози, стапката на пад на БДП во 2020 година е корегирана од 6,3% на 5,8%. За 2021 година, владата ја ревидираше надолу својата прогноза за раст на економијата од 4,4% од претходната проценка за раст од 5,2%.

Како резултат на тоа, германскиот БДП ќе се врати на нивото пред кризата во 2022 година, рече Алтмаер.
Тој истакна дека не очекува повторно воведување на ограничувањата наметнати од пандемијата во области како што се трговијата на мало или преработувачката индустрија.

Фото: Ројтерс

Сепак, ова ќе биде најголемиот пад на германската економија од крајот на Втората светска војна.
За време на светската финансиска криза, германската економија се намали за 5,7%.
Ова значи дека германската економија нема да го достигне своето ниво пред пандемија пред 2022 година.Портпарол на Министерството за економија одби да даде коментар.