Германската индустрија предупреди дека Европа мора да стане посамостојна во потрагата по суровини потребни за почисти и дигитални економии, откако Кина предизвика тревога со објавување на ограничувања за некои метали што се користат за полупроводници.

Кинеското Министерство за трговија во понеделникот соопшти дека ќе бара извозни дозволи за осум производи од галиум и шест производи од германиум од 1 август за да се заштити националната безбедност.
Металите се користат во компјутерски чипови со голема брзина и во секторите за одбрана и обновлива енергија.

Кинеските извозни ограничувања „ја илустрираат итноста Европа и Германија сега брзо да ја намалат нивната зависност од критичните суровини“, рече Волфганг Нидермарк, член на германското индустриско здружение BDI.

Зависноста на Германија и Европа од минералните суровини како што се ретките земји од Кина е „веќе поголема од онаа на нафтата и природниот гас од Русија“, велат од Bdi.

Друга германска индустриска групација, Битком, повика на чекори за масовно зголемување на дигиталниот суверенитет на Германија и Европа.

„Германската технологија и безбедносната политика мора… да има за цел повеќе од кога било да стави крај на едностраните зависности, да изгради сопствени способности и компетенции во клучните дигитални технологии“,
изјави генералниот директор на Битком, Бернхард Роледер.

Берлин повика на „загрозувачка“ стратегија кон Кина по руската инвазија на Украина, која го означи болниот крај на партнерството на Берлин и Москва за енергија – и ги истакна ризиците од слично блиско потпирање на Пекинг.
Минатата недела, земјите-членки на Европската унија го усвоија Законот за критични суровини, централен дел на стратегијата на ЕУ за да се осигура дека индустријата може да се натпреварува со САД и Кина.