Германски економисти предупредуваат дека мора да се зачува ликвидноста на компанииите за да се спречи банкарска криза

Европа мора да обезбеди ликвидност на компаниите погодени од корона вирусот за да се избегнат банкарски кризи, порачуваат група германски економисти од Институтот за финансиски истражувања Лајбниц, SAFE.

Предупредувањaта доаѓаат откако банкарите во Германија побараа itna средба со министерот за финансии за можни мерки за спречување на кризата која е закажана за денеска попладне.

Економистите предупредуваат дека кризата со ликвидноста во економијата може да резултира во нова банкарска криза.

„Само координирани мерки за фискална политика имаат потенцијал да го намалат ризикот и да го стабилизираат финансискиот систем”.

Повикот на економистите доажа само два дена откако водечките економисто од Ifo Институтот ги повикаа германските власти на олабавување на буџетската политика и на зголемување на јавните трошења за да се поддржат компаниите кои се соочуваат со ликвидносни кризи.