Вештачката интелигенција (AI) би можела да замени еквивалент на 300 милиони работни места со полно работно време, се вели во извештајот на инвестициската банка Голдман Сакс.

Тоа би можело да замени четвртина од работните места во САД и Европа, но може да донесе нов квалитет и бум на продуктивноста што на крајот може да ја зголеми вкупната годишна вредност на стоките и услугите произведени на глобално ниво за 7%, се заклучува во извештајот.
Генеративната вештачка интелигенција, способна да создаде содржина што не се разликува од човечката работа, претставува „голем напредок“, се вели во извештајот.

Во извештајот се наведува дека влијанието на вештачката интелигенција ќе варира во различни сектори – 46% од задачите во административните и 44% во правните професии би можеле да се автоматизираат, но само 6% во градежништвото и 4% во одржувањето.

Според истражувањето цитирано во извештајот, 60% од работниците се во занимања кои не постоеле во 1940 година. Но, други истражувања сугерираат дека технолошките промени од 1980-тите ги раселија работниците побрзо отколку што создадоа работни места.

И ако генеративната вештачка интелигенција е како претходниот напредок во информатичката технологија, се заклучува во извештајот, тоа би можело да ја намали вработеноста во блиска иднина.

„Тоа не значи дека вештачката интелигенција нема да го наруши начинот на кој работиме – но треба да се фокусираме и на потенцијалните придобивки во животниот стандард од попродуктивната работа и поевтините услуги, како и на ризикот да останеме зад нас ако другите фирми и економии подобро да се прилагодат на технолошките промени“.