Европските производители на лекови ќе се борат да го вратат производството во регионот, но индустријата треба да го диверзифицира снабдувањето за да се избегне недостиг, изјави во средата висок официјален претставник на ЕУ, бидејќи растат грижите за доминацијата на Азија на пазарот на генерички состојки.

Студија на германското лоби за генерички производи „Про генерика“ откри дека две третини од состојките на генерички лекови сега се произведуваат во Азија, подвлекувајќи го стравот дека зависноста на Европа од регионот може да доведе до тесни грла и недостатоци.
Европските влади беа особено загрижени на почетокот на епидемијата на коронавирус кога Индија, еден од најголемите производители на состојки на лекови, забрани извоз на одредени производи релевантни за пандемијата.
Комесарот за индустрија на ЕУ, Тиери Бретон, рече дека кризата разоткри како некои земји го користат снабдувањето со лекови како „нов вид дипломатија“ и рече дека е важно да се фокусираме на тоа кои критични лекови треба да се прават во Европа, наместо да се реалоцира целиот синџир на снабдување.

Студијата го анализира глобалното производство на 565 активни фармацевтски состојки (APIs) и откри дека 63% од сертификатите за квалитет, кои им даваат гаранција дека се соодветни за употреба во медицински производи, потекнуваат од Азија, раст од околу 31% во споредба со 2000 година.

Повеќе од 80% од азиските сертификати ги поседуваат производителите во Индија и Кина, каде што поголемиот дел од производителите се концентрирани во само неколку држави и провинции, открива студијата. За повеќе од половината од активни фармацевтски состојки, има само неколку производители ширум светот.
Индустриските играчи често се жалат дека не можат да се натпреваруваат со цените што ги нудат азиските добавувачи кои имаат пониски трошоци за работна сила и регулаторни стандарди и тврдат дека други фактори, како што е одржливоста, треба да се земат предвид при тендерите за лекови, а не само најниската цена на лековите.

Германскиот министер за здравство Јенс Спан го отфрли предлогот за стратегија за набавка „Прв европски“, истакнувајќи дека Германија е во корист од глобализацијата.
„Треба да бидеме претпазливи да не си пукаме во нога со политичките мерки што ги преземаме“, рече тој, додавајќи дека се надева дека Европската комисија ќе изготви предлози за зајакнување на локалното производство на лекови најдоцна до ноември.

Европа сè уште поседува 31% од сертификатите за активни состојки за лекови, што е помалку за 59% во споредба со 2000 година, а производителите во Италија, Германија, Шпанија и Франција се фокусираа на состојки со низок обем на продажба кои се сложени за производство.
Индустриските играчи рекоа дека е важно да се фокусираат на спречување на понатамошна ерозија на европското производство на лекови преку обезбедување стимулации за изградба на најсовремени објекти за производство.

Тие посочија на инвестицијата во јули од страна на Австрија во фабрика за антибиотици сопственост на швајцарскиот производител на лекови Novartis’s Sandoz во Тирол – последното големо место за производство на антибиотици во западниот свет.
Франција исто така вети 200 милиони евра (236 милиони американски долари) за зајакнување на домашното производство на лекови.
Novartis објави дека се обидува да воспостави најмалку два извори за клучните состојки да имаат можности во случај на испади и нарушувања.