Производителите на автомобили доминираат на листата најголеми извозници во Турција

Производителите на автомобили доминираат на листата на водечки листа на извозници во Турција, предводена од Ford Otosan со извоз од вкупно 5,8 милијарди долари во 2019 година.

Toyota Turkey се најде на второто место со 4,2 милијарди долари, додека Oyak-Renault, Tofaş Fiat и Mercedes-Benz Turkey се исто така рангирани во топ 10 најголеми извозници објавен од турското Собрание на извозници (TİM).

Лидерот од секторот за железо и обоени метали Kibar Group, кој исто така поседува 30% од Hyundai Assan во Турција, се најде на петтото место со 2,2 милијарди долари.

Ford Otosan е заедничка компанија на Koç Holding и Ford Motor, и двете имаат по 41% од акциите во компанијата.

Најголемата турска рафинерија за нафта Tüpraş, турско-италијанската компанија Tofaş Fiat и производителот на бела техника Arçelik – исто така компании од Koç Holding – се рангирани на трето, седмо и деветто место на листата најголеми извозници.

Најдобрите 1000 извозници на Турција лани го зголемиле својот вкупен извоз за 3% на годишно ниво на 103 милијарди долари, според ТİМ.
Нивниот удел во извозот на земјата достигна 62%, додека 144 фирми за прв пат се најдоа во топ 1000 листата на најголеми турски извозници.