Влада: Акцизата нема да предизвика никаков ценовен шок

По денешниот протест на дел од превозниците организиран од Асоцијацијата Макам Транс во знак на протест против зголемувањето на акцизата на горивата за 10 денари, од Владата реагираат дека го уважуваат демократското право на протест на сите граѓани во земјата, но исто така ја информира јавноста дека цената на акцизата на нафтата не предизвикала никаков ценовен шок.

Не само што нема никаков ценовен шок, туку напротив, имаме најниска цена на нафта во регионот и најниска цена во изминатите 10 години. Сите средства од зголемувањето на акцизата на нафтата одат во Буџетот на С.Македонија за справување со коронавирусот за поддршка, за финансирање на мерки за поддршка на стопанството и за социјалните мерки за поддршка на граѓаните”, велат од Владата.

Од Владата објаснуваат дека цената на акцизата е дефинирана врз основа на анализите кои покажале дека промената на цената е незначителна во споредба со падот на цената на нафтата од јануари до сега.

“Со падот на цената на нафтата од нешто повеќе од 20 денари од почетокот на годината до сега, промената на цената на акцизата е незначителна во споредба со ова големо намалување. Северна Македонија има најниска цена на нафтените деривати во регионот. Цените на еуросуперот 95 и еуродизелот БС во нашата земја изнесуваат 49.5 и 42.5 денари, додека во Бугарија се со цена од 59.7 и 57.24 денари, а во Србија со цена од 78.16 и 73.12 денари за двата вида гориво. Во Косово, Албанија, Хрватска, Црна Гора, Словенија, Босна и Херцеговина и Грција цените се исто така доста повисоки во однос на цените во нашата земјаќ”, се посочува во соопштението на Владата, потенцирајќи дека компаниите од транспортната дејност се поддржани и преку Развојна банка со антикризните мерки, при што од вкупно одобрените 4.7 милиони евра за бескаматни кредити, 2.1 милион евра се одобрени токму на компании во транспортната дејност.

Поради изнесените факти, велат од Владата, тврдењата дека зголемувањето на акцизата ќе се одрази негативно на цените и дека ќе трпи транспортната, или другите дејности врзани за нафтените енергенси, се финансиски неоправдани и неосновани.

Според нив, во услови кога цената на нафтата е падната за 20 денари, зголемување на акцизата од 3 денари како анти-кризна мерка е оправдано и истото нема да се одрази на цените на транспортните услуги.

“Напротив, транспортните компании на почетокот на годината кога ги креирале своите финансиски планови не предвиделе ваков пад на нафтата, согласно тоа истите веќе остваруваат заштеди по основ на цените на нафтата кои ги плаќаат.  Напоменуваме дека предложениот механизам овозможува и постепено враќање на постојните износи на акцизи во услови на нормализирање на цените на пазарот, што се очекува тогаш кога ќе заврши состојбата предизвикана од здравствено-економската криза заради коронавирусот”, се вели во владиното соопштение.