Cargolux, една од најголемите карго авиокомпании во светот започна директен лет од Шенжен до Будимпешта. Авионот Боинг 747-400F слета во новата логистичка база на аеродромот во Будимпешта, Карго Сити, на 18 септември.
Карго авиокомпанијата Cargolux со седиште во Луксембург ќе извршува летови меѓу двата града еднаш неделно.

Новата воздушна врска е важна пресвртница, бидејќи значителен дел од стоките за електронска трговија со потекло од Кина до Централна и Источна Европа доаѓаат од областа Шенжен, најважниот финансиски и логистички центар во јужна Кина, со повеќе од 14.000 технолошки компании.
Шенжен е шеста дестинација на Cargolux во континентална Кина, зајакнувајќи ја позицијата на компанијата како водечки снабдувач на услуги на карго во регионот.

Директната воздушна врска не само што им дава голема предност на компаниите во Унгарија и Централна и Источна Европа, туку е и можност за аеродромот во Будимпешта да има водечка улога во логистиката на регионот, како и во електронската трговија, изјави директорот на аеродромот во Будимпешта, Ролф Шницлер.
Аеродромот во Будимпешта го гледа воздушниот товар како клучна област, што е еден од стабилните, долгорочни столбови на неговите планови, додаде тој.
Аеродромот во Будимпешта во јануари го доби својот нов комплекс за воздушен товар од 32,600 квадратни метри, изграден со инвестиција од 100 милијарди HUF (277 милиони евра).
Новиот комплекс го зголеми годишниот капацитет на товар на Будимпешта за 100 000 тони на 250 000 тони. Карго Сити оттогаш е во целосна работа, како и товарниот влез во Централна и Источна Европа.
Аеродромот во Будимпешта ракувал со 135.500 тони товар во 2019 година, што е за 7,25% повеќе отколку во 2018 година. Аеродромот служеше како важен стратешки центар во борбата против коронавирусот, бидејќи десетици илјади тони заштитна опрема поминаа низ Карго Сити на пролет.

Извор: Loadstar