Автомобилската компанија Porsche, дел од групацијата Volkswagen планира изградба на нова фабрика за производство на каросерии за автомобили во Словачка, објавува словачкиот весник DennikN.
Во новата компанија би можело да се отворат 1.200 работни места.
Производителот на спортски автомобили Porsche веќе има една фабрика во Словачка, а исто така гради и Центар за развој.
Словачка е најголем светски производител на жители по глава на жител, со 1,1 милиони возила во 2019 година.
Volkswagen, PSA Peugeot Citroën, Kia Motors и Jaguar Land Rover исто така имаат проекти во Словачка, заради што земјата стана светски лидер во производството на автомобили на 1.000 жители.