Германската компанија за производство на автомобили Volkswagen очекува продажбата на електрични автомобили да изнесува 90% од вкупната продажба на автомобили во Норвешка во 2021 година и да ги замени загадувачките бензински и дизел мотори до 2023 година, објави Ројтерс повикувајќи се на локалниот увозник на производителот на автомобили.

Највисоки во историјата 61,5% од новите автомобили продадени во Норвешка во септември се напојувани од целосно електрични мотори, покажуваат податоците за регистрација во земјата, за разлика од 42,4% минатата година.

Дебито во септември на очекуваниот модел ID.3 на Volkswagen, го достигна на врвот на продадените автомобили во Норвешка, надминувајќи ја продажбата на моделот 3 на Tesla и Polestar 2 на кинескиот Geely.