Фото: Reuters

Европската унија би можела да стане исто толку зависна од Кина за литиум-јонски батерии и горивни ќелии до 2030 година како што беше зависна од Русија за енергија пред војната во Украина, освен ако не преземе силни мерки, се вели во документот подготвен за лидерите на ЕУ.

Документот, до кој дојде Ројтерс, ќе биде основа на дискусиите за економската безбедност на Европа за време на состанокот на лидерите на ЕУ во Гранада во Шпанија на 5 октомври.

Загрижени од растечката глобална самоувереност и економска тежина на Кина, лидерите ќе разговараат за предлозите на Европската комисија за намалување на ризикот Европа да биде премногу зависна од Кина и потребата да се диверзифицира кон Африка и Латинска Америка.

Поради наизменичната природа на обновливите извори на енергија како што се сончевата енергија или ветерот, на Европа ќе и требаат начини за складирање на енергија за да ја постигне својата цел за нула емисии на јаглерод диоксид до 2050 година.

Ова до небо ќе ја зголеми нашата побарувачка за литиум-јонски батерии, горивни ќелии и електролизери, што се очекува да се порасне помеѓу 10 и 30 пати во наредните години“, се вели во трудот, подготвен од шпанското претседателство со ЕУ.

И покрај тоа што ЕУ има силна позиција во средната и монтажната фаза на производство на електролизери, со повеќе од 50% удел на глобалниот пазар, таа во голема мера се потпира на Кина за горивни ќелии и литиум-јонски батерии клучни за електричните возила.

Без спроведување силни мерки, европскиот енергетски екосистем би можел да има зависност од Кина до 2030 година од различна природа, но со слична сериозност, од онаа што ја имаше врз Русија пред инвазијата на Украина“, се вели во извештајот.

Извор: Reuters