Светските цени на храната паднаа во јануари, 10-ти последователен месец и сега се помали за околу 18% од рекордното високо ниво од минатиот март по руската инвазија на Украина, објави денеска Агенцијата за храна на Обединетите нации.
Индексот на цените на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО), кој ги следи глобално најтргуваните прехранбени производи, минатиот месец во просек изнесуваше 131,2 поени наспроти 132,2 во декември. Тоа беше најниска вредност од септември 2021 година.

Падот на цените на растителните масла, млечните производи и шеќерот помогна да се намали индексот, додека житариците и месото останаа главно стабилни, соопшти ФАО.

Во одделни проценки за понудата и побарувачката на житни култури во петокот, ФАО ја зголеми својата прогноза за глобалното производство на житни култури во 2022 година на 2.765 милијарди тони од претходната проценка од 2.756 милијарди тони.
Индексот на цените на житарките на ФАО се зголеми за само 0,1% месечно во јануари, односно пораст од 4,8% на годишно ниво.
Меѓународните цени на пченицата се намалија за 2,5%, бидејќи производството во Австралија и Русија ги надмина очекувањата. Оризот, пак, скокна за 6,2%, делумно поттикнат од силната локална побарувачка во некои азиски земји извозници.

Цените на растителното масло паднаа за 2,9% во јануари, индексот на млечните производи се намали за 1,4%, а шеќерот за 1,1%, додека индексот за месото се намали за 0,1%.
Гледајќи ја понудата и побарувачката за житни култури, ФАО соопшти дека очекува рекордно глобално производство на пченица во 2022 година благодарение на ревидираните прогнози за земјоделските култури од Австралија и Русија.

Прогнозата за светското производство на ориз беше ревидирана надолу поради помалото од очекуваното производство во Кина и сега се предвидува дека ќе се намали за 2,6% од неговиот историски максимум во 2021 година.

Во поглед на 2023 година, ФАО рече дека раните индикации укажуваат на веројатно проширување на одгледувањето зимска пченица на северната хемисфера. Сепак, тој предупреди дека високите трошоци за ѓубрива може да влијаат на приносот.

Светското користење житни култури во 2022/23 година се предвидуваше да се намали за 0,7% од претходната година на 2,779 милијарди тони.