Светското производство на вино во 2024 година ќе падне на најниско ниво од 1961 година поради временските влијанија и ќе забележи пад од 2% во однос на слабата 2023 година, според проценките објавени во петокот од Меѓународната организација за вино и вино. (OIV).
Според овие прогнози, врз основа на бројките за жетвата за 29 земји кои претставуваат 85% од минатогодишното производство, светското производство на вино во 2024 година се проценува на 227 до 235 милиони хектолитри (mhl), што е најнизок волумен набран од 1961 година (220 mhl).
Со просечна проекција од 231 mhl, се очекува жетвата да биде за 2% помала од 2023 година (237 mhl) и 13% помала од десетгодишниот просек.
„Климатските предизвици на двете хемисфери повторно се главните причини за овој низок обем на светско производство“, подвлекува OIV, кој наведува дека повеќето региони страдале.

Европа очекува „ниско ниво на производство“, при што само Португалија и Унгарија ќе задржат нивоа блиску до нивниот просек. Производството на Италија од 41 милион хектолитри е подобро од „многу ниските количини во 2023 година“ и повторно е врвен светски производител. Франција, од друга страна, забележа најсилно годишно намалување од сите овие земји во 2024 година (-23%, на 36,9 милиони хектолитри) и се враќа на второто место, според OIV.

Шпанија е рангирана на третото место, со малку подобрен рекорд во текот на минатата година. Соединетите Американски Држави, четвртиот најголем производител во светот, забележаа просечна жетва од 23,6 милиони хектолитри, малку под прогнозата за 2023 година.
На јужната хемисфера, волумените ќе бидат најниски во последните две децении, повторно поради временските услови.
2023 и 2024 година беа „комбинација од многу тешки години“ и забележа „општ пораст во нестабилноста во последниве години“.

Фото: Freepik