Романската подружница на компанијата „Ford Motor“ ќе го прекине производството во својата фабрика во Крајова за осум работни дена, почнувајќи од 26 февруари, поради светскиot недостиг на полупроводници, објави националната романска агенција Агерпрес.

Форд Романија се надева дека ќе го продолжи производството на 10 март, ја цитираше изјавата на портпаролот на компанијата Ана Марија Тимис националната новинска агенција Агерпрес.

„Во текот на осумте дена во кои производството ќе биде суспендирано, на вработените во фабриката„ Форд Крајова “ќе им биде исплатена плата според договорите склучени помеѓу компанијата и синдикатите, земајќи го предвид постојното законодавство. Глобално, Форд внимателно ја следи состојбата и го прилагодува своето производство со цел да го минимизира ефектот врз вработените, добавувачите, клиентите и дилерите низ цела Европа “, изјавува Ана Марија Тимис, портапарол на компанијата.

Производителот на автомобили Ford моментално има околу 6.300 вработени во Романија.

На почетокот на февруари, министерот за труд Ралука Туркан објави дека романскиот производител на автомобили Dacia, единица на француската групација Renault го прекинува производството од истите причини.

Овој прекин на производството на романските производители на автомобили може да има влијание и врз производителите на автомобилски делови кои работат во Македонија, а кои произведуваат и извезуваат делови во Романија.
Податоците од Државниот завод за статистика покажуваат дека македонскиот извоз во Романија во 2020 година изнесувал близу 106 милиони евра, од кои околу 40 милиони евра отпаѓаат на извозот на автомобилски делови, седишта и кабли за потребите на романската автомобилска индустрија.

Романија е 10-ти по големина извозен пазар за македонската економија, а извозот во 2020 година бележи пад од 31,3% или 48 милиони евра во споредба со извозот реализиран во преткризната 2019 година.

Уште од крајот на минатата година, работењето на производителите на автомобили е под влијание на сериозен глобален недостиг на полупроводниците, бидејќи глобалните производители не можат да ја задоволат растечката побарувачка на производителите на паметни телефони, таблети и уреди за игри.