Корпорацијата Intel ќе инвестира 20 милијарди долари во две нови фабрики во Охајо за производство на напредни чипови, соопштуваат од компанијата , што е првиот чекор кон „мега-локацијата“ која може да прими осум фабрики за чипови, кои чинат 100 милијарди долари.

Планираната инвестиција вклучува 3.000 постојани работни места и 7.000 градежни работни места на локацијата од 1.000 хектари во округот Ликинг, веднаш надвор од Колумбус.

Главниот извршен директор Пет Гелсинџер ги поттикнува плановите на Intel да се прошири, особено во Европа и САД, во обид да се бори со конкуренцијата со светските ривали и да одговори на недостигот на микрочипови ширум светот.
„Овие фабрики ќе создадат нов епицентар за напредно производство на чипови во САД што ќе го зајакне домашниот гасовод на Интел од лабораторија до фабрика“, рече Гелсинџер во изјавата.

Производителите на чипови се обидуваат да го зголемат производството откако производителите ширум светот, од автомобили до електроника за широка потрошувачка, се соочија со недостиг на чипови. Интел, исто така, се обидува да ја врати својата позиција како производител на најмалите и најбрзите чипови од сегашниот лидер TSMC, со седиште во Тајван.
Сепак, плановите на Интел за нови фабрики нема да ја ублажат сегашната криза на побарувачката, бидејќи за таквите комплекси да се изградат се потребни години. Гелсинџер претходно рече дека очекува недостигот на чипови да трае до 2023 година.

Администрацијата на претседателот Џо Бајден сака Конгресот да одобри 52 милијарди долари за проширување на американското производство на полупроводници.

Планирањето за првите две фабрики ќе започне веднаш, а изградбата се очекува да започне кон крајот на 2022 година, а производството да започне во 2025 година. соопшти Интел.

Самсунг Електроникс го врати првото место во 2021 година од Интел за прв пат од 2018 година, покажаа податоците од Гартнер. Интел падна на второто место со раст од само 0,5 отсто минатата година, обезбедувајќи најниска стапка на раст меѓу 25-те најдобри продавачи.

Извор: Reuters