Словенија е 10-ти најголем извозник на лекови во светот со извоз од 18,7 милијарди долари во 2023

Во текот на изминатата 2023 година од Словенија биле извезени лекови во вредност 18,7 милијарди долари, со што земјата е рангирана на како 10-ти најголем извозник од светот. Словенија е најголем извозник на лекови во регионот (шифра 3003 и...

НАЈНОВИ

Словенија е 10-ти најголем извозник на лекови во светот со извоз од 18,7 милијарди долари во 2023

Во текот на изминатата 2023 година од Словенија биле извезени лекови во вредност 18,7 милијарди долари, со...

Porsche ја намалува прогнозата поради проблеми со синџирот на снабдување

Порше веќе постави конзервативни цели за продажба и профит за 2024 година. Сепак,...

Лани извозот на чоколада од Македонија надмина 26 милиони евра, раст од 39% за една година

Рекордно најголем извоз на чоколада од Македонија во последните 10 години

Најголем глобален интернет прекин – погодени се аеродроми, банки, компании, телекомуникации, медиуми..

Денешниот глобален интернет прекин го наруши работењето низ повеќе индустрии, при што во...

Романија, Германија и Бугарија со најголем пад на индустриското производство во ЕУ

Индустриското производство во Европската унија и еврозоната, приспособено на сезонските промени, во мај...

Лани извозот на чоколада од Македонија надмина 26 милиони евра, раст од 39% за една година

Рекордно најголем извоз на чоколада од Македонија во последните 10 години Македонија лани извезла чоколада и чоколадни производи вредни 26,3 милиони евра, што е зголемување од 39% во споредба со претходната 2022 година, покажуваат податоците од Државниот завод за статистика....

Мукаетов: Нашите брендови се дел од секојдневието на луѓето

“Да се ​​биде извозно ориентирана компанија со седиште во Северна Македонија не беше воопшто лесно,...

Сергеј Симонити, Кофас Адриатик: Деловниот свет е сѐ понепредвидлив, намалувањето на ризикот од неплаќање станува клучно за успешен бизнис

ИНТЕРВЈУСЕРГЕJ СИМОНИТИ, регионален директор, COFACE Adriatic Светски познатата компанија за управување со ризици Coface минатата...

Благица Трпезановска: Професионалноста, доверливоста и искрениот однос со клиентите се предноста на Kuehne+Nagel

ИНТЕРВЈУ БЛАГИЦА ТРПЕЗАНОВСКА, генерален директор на Кине и Нагел Македонија

Глобална инженерска средба на менаџери од групацијата „Костал“ во Охрид

Размена на искуства, најнови информации и добри практики, но и нивна имплементација во фабриката на „Костал“ во Охрид, која е во најважниот...

(Видеографик) Најголеми извозници на храна во светот

Во 80-те години од минатиот век САД била далеку најголем извозник на храна во целиот свет, со извоз...

(Видеографик) Зошто Германија е најсилна европска економија?

Пандемијата со Ковид 19 силно ги погоди европските извозници. Заклучно со ноември 2020 година земјите членки на ЕУ оствариле вкупен извоз од 1.941 милијарди евра,...

(Видеографик) Доминацијата на Кина во извозот на високо-технолошки производи

Очигледно одамна помина времето кога Кина се сметаше само како база за евтина работна рака и суровини. Кина во изминатите неколку децении успеа да...
error: Content is protected !!