четврток, јануари 28, 2021
Home Еxport Intelligence

Еxport Intelligence

Топ 15 најголеми извозни пазари за македонските преработки од овошје и...

И покрај сложените услови за работа кои ги предизвика пандемијата на Ковид 19, извозот на преработки од овошје и зеленчук бележи зголемување во првите...

OECD: Затворањата во економиите и социјалното дистанцирање ќе останат и во...

Повеќе затворања (lockdowns) и социјално дистанцирање - дури и покрај планот за глобален пристап до вакцинирање. Ова е отрезнувачка прогноза за 2021 година од Лоренс...

Извозот станува дигитален. Како владите можат да помогнат?

Прекуграничната е-трговија забележа бум за време на пандемијата Ковид-19. Владите треба да го искористат ова за да го поддржат пост-пандемиското економско закрепнување. Пазарот за електронска...

Тајните зад успешната извозна винска приказна на Нов Зеланд

Пред десет години одгледувачите на грозје во Нов Зеланд си поставија амбициозна цел двојно да го зголемат извозот на вино од тогашните 1,04 милијарди...

Цените на храната во 2020 година достигнаа тригодишен максимум

Светските цени на храната се зголемија седми месец по ред во декември, предводени од растот на цените кај млечните производи и растителни масла, објави...

Се влошува состојбата во германската автомобилска индустрија 

Бизнис состојбата за германските производители на автомобили и нивните добавувачи се влошува, објави германскиот институт Ifo. Во декември, нивната проценка за моменталната состојба падна...

Најчитано во 2020: Домашното производство на месо се намалува, само за...

Кризата со корона вирусот ги натера многу држави во светот да го преиспитаат значењето и улогата на домашното производство во клучните индустрии, како на...

#Најчитано во 2020: Кои се четирите сектори кои имаат потенцијал да...

За побрзо приближување кон Европската унија (ЕУ), економиите на Македонија и Западен Балкан треба да ги забрзаат стапките на економски раст. За да се...

#Најчитано во 2020: Македонија 26 извозник на грозје во светот, a...

Со извоз на свежо гројзе во вредност од 13,8 милиони долари во 2019 година Македонија е 26 најголем извозник во светот. Македонското свежо грозје во...

# Најчитано во 2020: Македонија има 5 фирми кои се скриени...

Истражување на австриското Меѓународно здружение за развој на менаџментот (CEEMAN) и Бледската школа за менаџмент (IECD) покажа дека Македонија има пет скриени шампиони. Македонските...

НАЈНОВИ

НАЈЧИТАНИ

error: Content is protected !!