Тесните грла за снабдување со чипови во германската индустрија најверојатно ќе се влошат во вториот квартал и ќе доведат до севкупно послабо закрепнување на најголемата европска економија оваа година, изјави главниот економист на Бундесбанк за Ројтерс во петокот.

Недостаток на полупроводници и други индустриски компоненти доведе до намалување на производството во индустријата, принудувајќи ги извршните директори и креаторите на политиките да ги преиспитаат синџирите на снабдување и да се обидат да ја намалат зависноста од неколку азиски и американски добавувачи.

Производителите на автомобили и производителите на електроника се сериозно погодени од доцнењето во испораката на чипови, предизвикано од затворањето на фабриките за време на првиот бран на Ковид 19 минатата година и скокот на побарувачката за полупроводници во сè повеќе дигитализираниот свет.

„Очекуваме проблемот со недостиг на полупроводници да се влоши во вториот квартал. Потоа може да се нормализира од средината на годината“, рече Јенс Улбрих, главен економист на германската централна банка, Бундесбанк.

На прашањето колкав раст би ја чинеле тесните грла германската економија како целина, Улбрих рече дека е тешко да се измери негативното влијание.

“Гледаме јасни знаци на забавување на производството на возила во првиот квартал. Сепак, не е можно да се изолира ефектот од недостигот на полупроводници, бидејќи разни други фактори исто така се преклопуваат со него”, рече Улбрих.

Тој посочи на посебните фактори во врска со излегувањето на Велика Британија од Европската унија што доведе до повлечени ефекти и зголемено производство во четвртиот квартал, што потоа резултираше со одредена слабост на почетокот на годината.

“Зголемувањето на данокот на продажба исто така играше слична улога. На крајот, само производителите можат да го квантифицираат ефектот”, рече Улбрих.

Но, несомнено е дека тесните грла на чиповите и сродните намалувања на производството ќе доведат до послаб раст оваа година.

„Опоравувањето веројатно ќе биде малку помалку силно отколку без овој специфичен проблем со полупроводниците“, рече Улбрих.

Бундесбанк сепак очекува релативно силен подем од средината на годината, што потоа ќе биде поддржано и од приватната потрошувачка, додаде тој.

Германската влада претходно оваа недела ја крена прогнозата за економски раст за оваа година на 3,5% од 3% претходно, сметајќи на враќање на трошоците на домаќинствата откако ќе бидат укинати ограничувањата на КОВИД-19 во текот на летото.

Извор: Reuters