Третиот пакет мерки кои ги донесе Владата има за цел да ја заживее домашната економија, трансформирање и модерниџирање на индусртријата за да се создадат услови за динамечиен раст инова развојна макеоднска економија. Станува збор за директна финансиска потрошувачка за зголемување на потрошувачката, директна поддршка на стопанството, земјоделството и турзимот, како и награда за најизложените здравствени работници, изјави советникот за економски прашања на премиерот, Фатмир Битиќи.

Битиќи информира дека за две недели ќе се донесат сите Уредби и ќе бидат објаснети сите поединости во врска со третиот сет економски мерки на Владата.

Mоментално се прават анализи за граѓаните кои се опфатени со мерките и најверојатно прво ќе се даде период во кој граѓаните ќе треба сами да се изјаснат за кои мерки ќе аплицираат.

Тој рече дека условите за аплицирање на мерките ќе биде едноставен и онлајн.