Велика Британија и САД вчера и официјално ги започнаа преговорите за билатерален договор за слободна трговија. Во соопштението потпишано од двете страни се потенцира дека ќе тимовите на двете страни ќе се заложат тој да биде постигнат за брзо време

“Договорот ќе придонесе за долгорочна благосостојба на нашите економии, што е особено важно во моментот кога ќе се опоравуваме од последиците на„ Ковид-19 “, се вели во соопштението.

Претставници од двете страни изјавија дека склучувањето на договорот е приоритет за САД и Велика Британија кои бараат „амбициозен договор што значително ќе ја зајакне трговијата и инвестициите“.

Британскиот министер за надворешна трговија, Лиз Трус и американскиот претставник за продажба, Роберт Лајтизер, учествуваа на разговорите во вторникот, кои беа спроведени во форма на видео конференција.

Во преговорите ќе бидат вклучени околу 100 британски и американски експерти. Разговорите требаше да започнат во март, но беа одложени поради пандемијата.

Според „Асошиејтед Прес“, Лондон се надева дека договорот со Вашингтон ќе и обезбеди на економијата и на дипломатската позиција на Велика Британија во светот поволни стимулации, многу барани по „Брегзит“.

Во март, британската влада ги истакна целите што сака да ги постигне во разговорите за слободна трговија со САД. Во мандатот за преговарање се вели дека приватизација на здравствените услуги или намалувањето на потрошувачките стандарди нема да се доведат во прашање.

Според проценките на британската влада, целосното укинување на тарифите и преполовување на нетарифните бариери ќе ја зголеми вредноста на трговијата меѓу Велика Британија и САД за 15,3 милијарди фунти, што ќе донесе пораст на британскиот БДП за 3,4 милијарди фунти , или 0,16%.

САД се најголем трговски партнер на Велика Британија, со учество од 19% во вкупната трговска размена, што е далеку помалку од трговската размена со Европската унија.

Со излегувањето од Европската унија, Велика Британија може да преговара за свои посебни трговски договори, што досега не и беше дозволено, бидејќи оваа област беше во надлежност на Европската комисија.

Британската влада предвидува дека секторите кои ќе имаат најголема корист од договорот за слободна трговија ќе бидат производство на керамика, автомобили, храна и пијалоци, како и професионални услуги, вклучително и архитектонски и адвокатски услуги.

Во мандатот за преговарање се потенцира исто така дека ќе заштитат високи стандарди на потрошувачи и вработените, вклучително и во областа на храната и благосостојбата на животните.

Лондон би сакал да ги финализира преговорите уште годинава, за да може новиот договор да стапи во сила на крајот на преодниот рок во односите со ЕУ, односно најрано што е можно.