Владата најави уште шест милиони евра, а наскоро уште 50 милиони евра за бескаматни кредити на компаниите погодени од коронавирусот

Нови шест милиони евра од денеска им се достапни на компаниите за бескаматни кредити за надминување на состојбата предизвикана од коронавирусот и заштита на ликвидноста и работните места, а како интервентен сет на мерки на стопанството наскоро ќе му бидат достапни околу 100 милиони евра за таа намена, најави денеска министерката за финансии Нина Ангеловска.

-Подготвуваме сценарија за најлошото, а се надеваме и работиме за најдоброто. Вчера најавивме дека на компаниите им се веднаш достапни шест милиони евра за бескаматни кредити преку Македонската банка за обнова и развој, а од денеска ќе им бидат достапни уште шест милиони евра, рече Ангеловска на денешната прес-конференција пред Министерството за економија.

Таа најви дека се во преговори со Европската инвестициска банка за дополнителни 50 милиони евра што ќе им бидат достапни на компаниите за бескаматни кредити за санирање на состојбите од коронавирусот и заштита на ликвидноста и работните места.

Преку мерката ослободување од плаќање на аконтации од данокот на добивка за сите погодени компани, како што рече, во наредните три месеца ќе се осоободат околу 10 милиони евра,  со субвенционирањето на 50 отсто од придонесите околу 20 милиони евра, преку бескаматните кредити ќе им се достапни уште 60-тина милиони евра.

-Нашата задача како Влада е да им помогнеме на компаниите да го премостат овој проблем. Ако ги собереме бројките зборувам за околу 100 милиони евра, а дали уште ќе бидат ставени и дали ќе се воведат дополнителни мерки – да отоко ќе процениме кои се тие што ќе дадат максимум со оптималните можности кои ќе го одржат ликвиден Буџетот. Преку Буџетот не можеме да ги исплатиме платите за три месеца на целото стопанство ида му ги затвориме долговите, а тоа не може да го направи никоја земја. Нашата задача е да направиме се што можеме. Правиме анализи и сценарија на дневна база бидејќи постојано се менуваат условите. Толку е непозната траекторијата што ни ММФ не излегол со квантицифирана бројка колку ќе бидат штетите. Затоа ние побаравме помош за да се проценат не самократкорочните туку и долгорочните ефекти, посочи Ангеловска и додаде дека се во постојан контакт со коморите за изработка на нови мерки за стопанството.

Најави дека се прават и напори за осолобдување на граѓаните од ратите за кредити за наредните три месеци.

-Комитетот за финансиска стабилност денеска има состанок на кој ќе се разговара  со комерцијалните банки за носење на одлуката за одлагање на плаќањето на ратите за кредитите и за граѓаните и за погодените компании. Треба да најдеме начин кога граѓаните ќе почнат да ги плаќаат ратите да не биде тоа преку нарушување на финасиската стабилност, потенцира Ангеловска.