Германија забележа пад на бруто-домашниот производ (БДП) од 2,2% во првиот квартал годинава во однос на претходниот квартал, соопшти Германската национална канцеларија за статистика.

Со оглед на фактот дека сегашната здравствена криза не беше започна до средината на март, ова е значителен пад и најголем од финансиската криза во 2009 година.

Како што објаснуваат претставниците на германскиот завод за статистика, германската економија остварила подобри резултати од другите европски економии. Според првите проценки на Евростат, еврозоната имала пад на БДП за 3,8%, Франција за 5,8%, Шпанија за 5,2% и Италија за 4,7%.