Германската влада си даде нова област во која ќе може да вложи вето на непријателските понуди од странски компании за преземање на компании кои работат во здравството и здравствениот сектор.

Мерката е дизајнирана да обезбеди континуирано снабдување со основни производи за време на криза со коронавирус, објави Ројтерс.

Одобрените регулативи на владата ќе и овозможат да го блокираат странското преземање на компании што произведуваат вакцини, хемиски супстанци, лекови, заштитна или медицинска опрема, како што се респиратори и слично.