Западен Балкан најверојатно ќе биде изземен од забраната за извоз на медицинска опрема од ЕУ

Сегашните рестриктивни мерки за извоз на медицинска заштитна лична опрема од ЕУ кон западниот Балкан би требало да бидат отстранети на 25 април, јави дописничката на МИА од Брисел.

Европската Унија, на почетокот на кризата со коронавирусот, одлучи да воведе посебни авторизации за извоз на лична заштитна опрема за земјите вон ЕУ, освен за земјите членки на европската слободна трговска зона како Норвешка или Швајцарија.

Оваа одлука предизвика големо незадоволство во регионот, по што властите на шесте земји од западниот Балкан испратија писмо до Европската Комисија изложувајќи ги своите аргументи зашто е потребно изземање и на овој регион.

Портпаролот за трговија на Европската Комисија, Даниел Росарио, денеска потврди дека Комисијата го примила писмото и дека се согласува со аргументите на властите од регионот.