Кризата е време компанијата да се запраша што прави за да се зајакне. Не мора надворешно, но внатрешно, убеден е познатиот бизнис гуру Исак Адижес, кој минатата недела учествуваше како воведен говорник на Претседателскиот форум, традиционална конференција која ја одржува IEDC – Бизнис школата Блед.

„Она што сега го гледаме како пад на светската трговија и затворање на некои земји во рамките на нивните граници, би го нарекол привремено прилагодување. Глобализацијата е неизбежна. Таа е управувана од технологија, која има глобален карактер, така што овие процеси ќе продолжат и ќе се продлабочуваат “, вели Исак Адижес, меѓународно реномиран гуру за управување со промени во интервју за словенечко Дело.

“Актуелната криза мора да ја користат компаниите и организациите првенствено за подобрување на деловните процеси на сите нивоа. Истото треба да важи и за земјите. Довербата ќе биде клучна за надминување на кризата – дури и зголемената употреба на технологија во секојдневниот и деловниот живот значи дека ќе треба да ги преобликуваме моделите на управување со промените. Работата во новите услови претпоставува посилна улога на довербата”, убеден е Адижес.
Ова е особено точно ако Западот сака да ја задржи својата важна улога во свет во кој Кина незапирливо води што е можно подолго. „Кина има знаење, луѓе, технологија, желба да го стори тоа. Не гледам дека некој може да ја спречи “, вели Адижес.

Пред околу една деценија, додека светот закрепнуваше од финансиската криза, д-р Адизес сметаше дека капиталистичкиот систем е исцрпен и дека е тешко да се прилагоди на предизвиците што ги носи кризата. „Дури и во САД, тие треба да сфатат дека таков систем повеќе не работи. Треба да откриеме нешто ново. Затоа, предвидувам дека ќе се случи уште посериозна криза “, рече тој во едно интервју во 2011 година.

Во 2020 година, светот е во нова криза, која повторно бара прилагодување, промени… Сепак, влогот се чини дека овојпат е уште поголем, бидејќи Западот се заканува да ја изгуби својата глобална доминација. Така, барем, предвидува гуруто за управување со промени кој својата кариера ја посвети на управување со промените и кризите во водење деловни активности и организации.

На прашањето како треба да се однесуваат компаниите на микро ниво, Адижес смета дека бизнисите имаат сличен проблем како на ниво на семејство. Епидемијата со овид-19 е на некој начин стрес-тест за тоа колку е силен системот како целина. Компаниите што не можат да се држат во оваа криза на нивните подсистеми ќе исчезнат. Сега е време секоја компанија да се запраша што прави за време на кризата со коронавирус за да се зацврсти. Не мора надворешно, бидејќи зголемувањето на продажбата е тешко затоа што пазарите се затворени, но внатрешно. Треба да ги зајакнеме и подобриме нашите односи, информативниот систем, нашите маркетинг материјали, стратегија, квалитетот на производите….
Што треба компаниите да променат во работењето, начинот на кој работат?
Тие треба да ја искористат можноста да го разнишаат функционирањето на сите нивни функции и да ги подобрат – комуникација, размена на информации, знаење и вештини на вработените. Да направат се што можат за да се подобрат.

Адижес смета дека ќе се случат извонредни промени во начините на раководење со економијата.
“Ќе се потпиреме уште повеќе на технологијата и ќе работиме од дома за да извршуваме различни функции. Потребата да си веруваме едни на други ќе се зголеми. Ако соработниците на компанијата не се во канцелариите, потешко е да се контролира што тие всушност прават и колку време посветуваат на работните обврски. Менаџерите ќе треба да развијат други пристапи за да водат такви тимови и довербата ќе биде клучна компонента тука.

Kомпаниите што ќе можат да градат доверба со своите вработени ќе се справат подобро со кризата. Луѓето кои не се во можност да функционираат во средина каде што во суштина е довербата, нема да можат да напредуваат во оваа нова парадигма.
Ќе се докаже дека само во средини каде што е воспоставена доверба можат да се направат потребните промени.Бидејќи околината брзо се менува, организациите исто така треба брзо да се менуваат, а довербата е клучна тука.

Според Адижес, истите принципи се однесуваат и за државите. “Само земјите кои знаат да изградат однос со своите граѓани да им веруваат на властите ќе бидат во добра позиција да се преструктуираат по кризата. Земјите каде тоа нема да се случи ќе заостануваат. Онаму каде нема доверба меѓу владата и граѓаните, тоа значи притисок за промена на владата, а додека политичката класа се занимава со себе си, светот оди напред. Во време кога кризните околности бараат брз одговор, довербата е клучна”, вели Адижес.

Тој ја гледа како победник од оваа криза. Иако, како што вели, не и верува многу на Кина бидејќи имаат диктатура. Но, ако го оставиме тоа настрана, вели Адижес, треба да бидеме свесни дека Кинезите се многу дисциплинирани и вредни луѓе.
“Тие знаат да работат, имаат штедливи навики и се високо ориентирани кон ефикасност. Мислам дека ова се состојките со кои можат да го водат светот”, вели Адижес.
Според него, улогата на САД во светот ќе се намалува, а Европа е веќе стара и уморна.

Извор: Delo.si