Кинеското ограничување на извозот на метали за производство на чипови предизвика загриженост кај многу земји и индустрии, посебно кај Јужна Кореја и Јапонија кои важат за најголеми производители на чипови и полупроводници во светот.

Потегот на Кина да го ограничи извозот на два клучни минерали, галиум и германиум, веројатно ќе ги забрза чекорите за диверзификација на синџирите на снабдување подалеку од земјата, бидејќи владите и индустриите се обидуваат да ги ограничат последиците од ескалацијата на економското ривалство на САД и Кина.

Индустриските експерти велат дека потегот на Кина – кој се смета како одмазда против извозните ограничувања на САД, насочени кон ограничување на високотехнолошките индустрии во Пекинг – веројатно нема веднаш да го погоди глобалното производство на полупроводници и други производи, но стравувањата се дека трговската војна помеѓу САД и Кина ќе продолжи и понатаму.

Веќе се прават проценки за потенцијалните последици од извозните ограничувања на Кина на двата минерали, галиум и германиум, кои се користат во производството на чипови и полупроводници.

Кинеското Министерство за надворешни работи соопшти дека најновите контроли на извозот, кои ќе започнат да се спроведуваат на 1 август, не се насочени кон некои конкретни земји.
„Кина отсекогаш била посветена на одржување на безбедноста и стабилноста на глобалниот синџир на снабдување и секогаш спроведувала правични, разумни и недискриминаторски мерки за контрола на извозот“, рече портпаролката Мао Нинг во вторникот.

Галиумот, германиумот и нивните соединенија се користат во производството на полупроводници и чипови кои се користат во индустријата за автомобили, како и во производството на телекомуникациските уреди.

Во меѓувреме, поранешен висок кинески функционер сигнализираше дека Кина би можела да примени дополнителни мерки за контрола на извозот за да изврши влијание врз другите земји.

Во интервјуто објавено во средата во државниот Чајна Дејли, Веи Џиангуо, поранешен заменик-министер за трговија, рече дека најновите ограничувања на извозот на Кина се само почеток и дека Кина има опции за санкции доколку Вашингтон воведе построги технолошки ограничувања на Пекинг.

Аналитичарите велат дека мерките на Кина, кои го ограничуваат извозот на двата минерали, како и десетици поврзани соединенија, се чини дека се насочени кон земји како што се САД, Јужна Кореја и Јапонија, кои го ограничиле извозот на напредни полупроводници и поврзаната технологија во Кина.

Кина ископува и извезува големи количини галиум и германиум, обезбедувајќи ги суровините за земји како САД и Јапонија кои ги преработуваат во производи од висока класа, кои потоа може да се користат во производството на напредни полупроводници, воени радари, LED панели, соларни панели , електрични возила и турбини на ветер. Спротивно на тоа, Кина обработува други минерали како кобалт, кои се ископуваат на друго место.

Ограничувањата на Кина се најнови во серијата сè поспорни мерки поврзани со трговијата што Пекинг и Вашингтон ги спроведуваат бидејќи секоја од нив се обидува да доминира во основните технологии со воени и индустриски апликации.
Тие го засилуваат притисокот со кој се соочуваат другите влади и многу мултинационални компании во обид да го намалат влијанието од растечките геополитички ризици.
Владите и компаниите ширум светот вршат притисок да префрлат дел од нивните синџири на производство и снабдување подалеку од Кина, додека некои компании почнаа да ги отфрлаат операциите во Кина од остатокот од глобалниот бизнис.

Дали следат и други ограничувања?

Потегот на Пекинг, исто така, служи како предупредувачки удар „да ги потсети земјите, вклучувајќи ги Соединетите Американски Држави, Јапонија и Холандија дека Кина има одмазднички опции и со тоа да ги одврати од наметнување дополнителни ограничувања за кинескиот пристап до чипови и алатки од високата класа“, аналитичарите на Евроазија. изјави на клиентите во белешка во вторникот.

Вкупното влијание на извозните ограничувања на Кина за галиум и германиум веројатно ќе биде ограничено на краток рок. Но, најверојатно ќе дојдат повеќе мерки за контрола на извозот. САД најверојатно ќе ги објават во следните недели конечни и надградени регулативи поврзани со ограничувањата за извоз на напредни чипови и опрема што ги објавија во октомври, објави Волстрит журнал.Кинеската контрола на извозот на металите што се користат во полупроводниците е „само почеток“, рече влијателен кинески советник за трговска политика во средата, додека Пекинг ја засилува технолошката борба со Вашингтон неколку дена пред посетата на американската министерка за финансии Џенет Јелен на Пекинг.

Во средата, поранешниот заменик-министер за трговија Веи Џиангуо изјави за весникот China Daily дека земјите треба да се подготват за повеќе доколку продолжат да вршат притисок врз Кина, опишувајќи ги контролите како „добро осмислен тежок удар“ и „само почеток“.

„Ако рестрикциите насочени кон високотехнолошкиот сектор во Кина продолжат, тогаш противмерките ќе ескалираат“, додаде Веи, заменик министер за трговија 2003-2008 година и сега потпретседател на Центарот за Кина.

Извор: Wall Street Journal