Регионалното здружение „Напредни лозари” од Кавадарци информира дека испратиле дописи до амбасадите во земјава и во соседните земји за поддршка на извоз на македонско грозје.

Како што изјави за претседателот на Здружението, Трајче Кулев, претходно е стапено во контакт со претставници на дипломатските претставништва и е побарана помош за пласманот на годинашниот род.
-Имаме добар квалитет на грозје. Соочени со континуираните проблеми околу продажбата, цената и начинот на плаќање години наназад, решивме да се ангажираме што е можно поголеми количини да заминат во странство. Ова се однесува на земјите со кои имаме бесцаринска зона. Според нашите информации, како последица од климатските промени и невреме, во одделни соседни земји има помал род во лозовите насади. Затоа сакаме да им понудиме наше грозје, кое е надалеку познато како квалитетен производ, нагласи Кулев.
Тој додаде дека само конкуренцијата при откупот може да придонесе за подобар гроздобер оваа година.
Пред неколку дена се одржа и состанок помеѓу Министерство заземјоделство, шумарство и водостопанство, градоначалниците и пратениците од тиквешкиот регион и претставници на лозаропроизводителите  на кој еден од заклучоците е Министерството за земјоделие да ги информира македонските амбасади во соседните држави и трети земји за извоз на винско грозје по лански откупни цени.

Минатата недела Здружението Вина на Македонија информираше дека винската индустрија во земјава се наоѓа во многу тешка ситуација заради падот на продажбата на домашниот пазар и намалените извозни цени на виното на странските пазари, заради што побараа финансиска поддршка од државата за целосен откуп на годинешната реколта.