Unctad, ITC и WTO активира нова алатката која има за цел за да им помогне на бизнисите подобро да тргуваат.
Станува збор за платформата Global Trade Desk која овозможува бесплатен пристап до најважни и точни информации кои им се потребни на компаниите за полесно да извезуваат и тргуваат на различни пазари низ светот, и што исто така им се потребни за да донесат ефективни одлуки во брзото менување на глобалниот пазар.

Целта е да им се помогне на микро, малите и средните фирми кои опфаќаат 90% од сите фирми кои трговуваат во светот, 70% од вкупната вработеност и 50% од светскиот БДП.

Информациите се моќ

Бидејќи бизнисите се борат со намалена побарувачка и нарушувања во синџирите за снабдување, добивањето на информациите што им се потребни за да стигнат до нови клиенти и пазари ќе биде од најголемо значење во пост Ковид 19 глобалната економија.
Цената и сложениот пристап до такви информации може да бидат значителна бариера за влез на пазарот за малите, микро и средни бизниси.

“Пристапот до пазарни информации е поголем предизвик за помалите фирми бидејќи тие имаат помалку ресурси за да посветат на анализирање на сложените информации распространети низ повеќе извори”, се вели во заедничкото соопштение од Unctad, ITC и WTO.

Благодарение на платформата Global Trade Helpdesk (Помош за глобална трговија”, малите и средните претпријатија сега можат лесно да пристапат до сите потребни информации за трговија од разни меѓународни агенции, вклучително и најнови информации за привремените ограничувања за увоз и извоз.

Платформата исто така им овозможува на деловните субјекти брзо да ги ажурираат трговските статистики и да ги споредат потенцијалните проценки на извозот во различни целни пазари.

Покрај тоа, тој нуди ажурирани информации за постапките за трговија, увоз и транзит, нов деловен директориум, ресурси за да се заштитат правата на интелектуална сопственост и алатки преку Интернет од разни агенции за да им помогнат на фирмите да ги градат вештините за трговија и анализи на пазарот кај своите вработени.

Ефектите на пандемијата се покажаа особено драматични за помалите бизниси. Неодамнешно истражување за ITC откри дека еднa од четири мали и средни фирми има ризик трајно да го затвори бизнисот во наредните три месеци.

Unctad, ITC и WTO за прв пат ги здружија силите околу подготовката на Global Trade Helpdesk во 2017 година, a покрај нив на подготовката на оваа платформа биле вклучени и уште многу други меѓународни и национални институции.
Платформата е достапна на англиски, руски, арапски, француски и шпански.

Извор: UNCTAD