Рубини предвидува дека корона вирусот може да премине во катастрофа

Еден од најпознатите економисти во светот, Нуриел Рубини кој точно ја предвиде финансиската криза во 2008 година, сега  верува дека коронавирусот ќе предизвика катастрофални последици за светската економија, а берзите ќе паднат од 30% до 40% заради епидемијата.

Тој во интервју за германски Spiegel вели дека оваа криза е многу потешка за Кина и остатокот од светот отколку што очекуваа инвеститорите од неколку четири причини.
“Прво, таа не е епидемија ограничена на Кина, туку е глобална пандемија. Второ, тоа е далеку од тоа да заврши. Ова има големи последици, но политичарите не го сфаќаат тоа. Доколку кинеската економија се намалила за 2% во првиот квартал, тоа ќе бара раст од 8 % во последните три квартали за да достигне 6% годишна стапка на раст, како што сите очекуваа пред да избувне вирусот. Ако растот е само 6% од вториот квартал наваму, што е пореално сценарио, тоа значи дека кинеската економија ќе расте само за 2,5% до 4 % годинава, што во суштина би значела рецесија за Кина и шок за светот”, вели Рубини.

Тој смета дека сегашниот одговор на политичарите е шега и покрај тоа што пазарите се уверени дека ќе има соодветен одговор за олеснување на ефектите од корона вирусот врз економијата.

“Вистината е дека на Европа и ќе беа потребни фискални стимулации дури и без кризата со корона. Италија веќе беше на работ на рецесија, како и Германија. Но, германските политичари не ни размислуваат за стимулации, и покрај тоа што земјата е толку изложена на Кина. Оваа криза ќе се прелее и ќе резултира во катастрофа” вели Рубини.

Според него, оваа криза е шок на страната на снабдувањето против кој не можат многу ефикасно  да се борат ниту централните банки со монетарната или фискалната политика.

“Монетарните и фискалните мерки не помагаат многу кога немате сигурност за храна и вода. Ако шокот доведе до глобална рецесија, тогаш  ќе следува и финансиска криза, бидејќи нивото на долг е многу високо”, вели Рубини.