Србија и Кина преговараат за хаб за дистрибуција на српски и регионални земјоделски производи на кинескиот пазар

Србија преговара со Кина за формирање на хаб од кој српските земјоделски производи од регионот, но и земјоделските производи од регионот би се дистрибуирале на кинескиот пазар, изјави министерот за земјоделие на Србија, Бранислав Недимовиќ на отварањето на саемот Агро Белград 2020.

“За сега во Кина продаваме само јунешко и јагнешко месо и вино, но сакаме да го отвориме овој пазар за повеќе производи”, изјави Недимовиќ.

Србија после 30 годишна пауза почна повторно да извезува јунешко месо во Кина восептември 2018 година, откако инспекциите во Кина потврдија дека српското јунешко месо ги исполнува регулаторните барања на најголемиот азиски пазар.

Македонија засега на кинескиот пазар пласира само вино и тоа во износ околу 1,5 милиони евра годишно.