Цената на зрната какао е двојно зголемена од почетокот на годината, што ги зголемува шансите за големо поскапување на чоколадото, непосредно пред двата најголеми верски празници во светот – Велигден и Бајрам.
Компанијата Mondelez, која ги вклучува брендовите Cadbury и Toblerone меѓу своите брендови, изјави за агенцијата dpa дека ќе мора да ги зголеми цените на своите чоколади поради поскапувањето на какаото.
И CoBank, американска банка која работи со агробизниси, предупреди во својот најнов извештај дека „се веројатни дополнителни зголемувања на цените за чоколадните производи во текот на годината“.
До почетокот на февруари, цените на какаото надминаа 5.000 долари за тон, што е највисоко од 1977 година, пред некои договори минатата недела да достигнат рекордно високо ниво – над 8.400 долари, што значи дека цените се тројно зголемени од пред една деценија.
Најголем дел од какаото во светот се одгледува во Западна Африка, а Гана и Брегот на Слоновата Коска се двете водечки земји добавувачи.
Но, во последните три години, производството не ја задоволи побарувачката на пазарот, што предизвика зголемување на цените дури и пред неодамнешните бури, болестите на земјоделските култури и затворањето на фабриките дополнително да ја нарушат жетвата и работата на преработувачите на какао.
Меѓународната организација за какао (ICCO) на 29 февруари објави дека глобалниот дефицит во снабдувањето со какао може да се зголеми на 374.000 тони во 2023-2024 година, од веќе високите 74.000 тони во 2022-2023 година.
„Се очекува значителен пад на производството во земјите каде што работат најголемите производители, бидејќи се предвидува дека ќе ги почувствуваат штетните ефекти од неповолните временски услови и болестите на земјоделските култури“, се вели во соопштението на ICCO, при што веќе се очекува понудата да падне за 11 проценти оваа година, иако побарувачката се зголеми за пет проценти.
Поскапувањето на какаото дополнително ќе ги зголеми трошоците на производство на кондиторската индустрија кои во изминатиов период се соочуваат и со рекордно поскапување на шеќерот.