H&M планира да затвори 170 продавници низ целиот свет заради коронавирусoот

Откако многу продавници за модни брендови беа принудени да затворат, H&M доживеа пад на продажбата од 50% во текот на првиот квартал.
Првично, беше планирано да се затворат 130 продавници, но плановите се променија и тој број се зголеми бидејќи продажбата и понатаму опаѓа.

И покрај тоа што нето продажбата е намалена, он-лајн продажбата на модниот гигант се зголеми за 36%, а компанијата објави дека ќе има промена, бидејќи поголем фокус ќе биде ставен на е-трговијата.

Намалената продажба на текстил и облека во H&M и другите големи продажни ланци предизвикува огромни проблеми во економиите кои се зависни од текстилните индустрии, бидејќи странските нарачки бележат огромен пад заради намалената потрошувачка.