Војната во Украина и екстремните временски настани претставуваат закана за глобалните синџири за снабдување со храна кои веќе се соочуваат со негативното влијание од пандемијата Ковид 19, покажува неодамнешното истражување на Barclays.

Цените на храната се очекува да останат високи и во 2023 година и покрај тоа што се намалија од нивоата постигнати минатата година, што доведе до недостиг во најранливите земји зависни од увозот на храна.

Извештајот укажува дека зголемената закана за безбедноста на храната може да резултира со социјални немири и зголемена миграција од најсиромашните делови на светот.

Наодите се дел од 10-тото издание на Barclays Impact Series, со наслов Глобални системи за храна под зголемен притисок, кое го испитува влијанието на овие настани врз безбедноста на храната на глобално ниво.

Војната во Украина, заедно со сушите во Европа и Африка во 2022 година и поплавите во други делови на светот, како што е Пакистан, се идентификувани како главни причини зад високите цени и недостигот на храна ширум светот.

Хирал Пател, глобален шеф на одржливо и тематско истражување додаде: „Со екстремните временски настани кои се совпаѓаат со трговските ограничувања и конфликтите, годините на позитивен напредок во намалувањето на гладот и сиромаштијата брзо се менуваат.

„Војната во Украина покажува како локализиран шок може да се прошири низ меѓународните синџири на снабдување.

Војната во Украина

Студијата предвидува ограничен извоз од Украина на долг рок поради оштетените од војната складишта и посевите кои не можеа да се засадат.
Според податоците на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации, на 30% од украинската земја наменета за житарици, пченка и семки од сончоглед не се очекува да се произведуваат земјоделски култури во 2023 година.

Украина, еден од првите пет светски извозници на пченица, јачмен, пченка и сончогледово масло, извезуваше 6 милиони тони житарки и маслодајни семиња месечно во просек пред војната.

Овој извоз се намали на 3,5 милиони тони помеѓу март и ноември 2022 година по руската инвазија, според податоците на украинското Министерство за аграрна политика и храна.

Други фактори

Извештајот, исто така, ги идентификува зголемувањето на цените на енергијата и вештачките ѓубрива како два дополнителни фактори кои влијаат на цените на храната.

Извештајот, исто така, истакна дека рекордните температури и продолжените суши во 2022 година доведоа до намалување на приносот на земјоделските култури во многу региони, зголемувајќи ги притисоците врз производството и дистрибуцијата на храна предизвикани од војната.

Временските настани во 2022 година резултираа со нагло опаѓање на приносите на земјоделските култури во многу региони и неговото влијание веројатно ќе се прошири до 2023 година.

Во извештајот се истакнува дека зголемениот трговски протекционизам поврзан со храната ќе ја влоши ситуацијата бидејќи повеќе од 40% од светскиот внес на калории моментално доаѓа од три култури произведени во неколку земји.

Извор: ESM