Германската економија влезе во техничка рецесија во првиот квартал од оваа година, покажуваат на германскиот завод за статистика Дестатис.

Податоците на германскиот завод за статистика објавени денеска покажаа надолна ревизија на БДП од нула на -0,3% за првите три месеци од годината.

Во четвтиот квартал од 2022 година имаше германската економија имапе пад од 0,5%.
Рецесијата се дефинира како два последователни квартали на контракција.

Германија е најголем извозен паза р за македонската економија, каде се пласира речиси половина од македонскиот извоз.

Инфлацијата продолжи да биде товар за германската економија. Ова се одрази на потрошувачката на домаќинствата, која беше намалена за 1,2% на квартално ниво по ценовните, сезонските и календарските корекции.

Спротивно на тоа, инвестициите се зголемија во првите три месеци од годината, по слабата втора половина од 2022 година.

Германија е најголемата европска економија и беше под значителен притисок, особено по руската инвазија на Украина и последователната одлука на европските лидери да ги прекинат врските со Москва.