Германската економија ќе го достигне своето ниво од пред пандемијата во средината на 2022 година, според нацрт-документот подготвен од Министерството за економија на Германија.
Состојбата во светската економија, неискористените производствени капацитети и раните индикатори укажуваат на натамошно закрепнување на германската економија, наведува Министерството во својот нацрт годишен економски извештај.

Буџетскиот дефицит на Германија оваа година ќе биде околу 7% од бруто домашниот производ, што се доведува до сооднос на долг од 72,5%, се вели во соопштението, како последица на трошењето на милијарди евра за ублажување на економското влијание на пандемијата.

Германскиот деловен морал падна на најниско ниво во шест месеци во јануари, бидејќи вториот бран на заразувања го запре закрепнувањето на најголемата европска економија, покажаа податоците на економскиот институт Ифо во понеделникот.