Германската компанија Дрекслмаер ќе инвестира 200 милиони евра во фабрика во Темишвар, западна Романија, во следните шест години, каде што ќе произведува батерии за електрични автомобили, објави градоначалникот на градот Темишвар, Доминик Фриц.

Проектот ќе создаде повеќе од 1.000 работни места за автомобилски специјалисти во следните неколку години.

Проектот ќе се спроведува во неколку фази и вклучува изградба на производствени објекти, магацини и деловни згради на површина од над 40.000 квадратни метри.

Dräxlmaier Timișoara во новата фабрика ќе произведува електронски и високонапонски компоненти. Благодарение на новите производи за електронска мобилност, бројот на технологии за производство масовно ќе се зголеми. Главен момент е идниот систем за склопување на батерии за хибридни автомобили од премиум производител на автомобили почнувајќи од 2022 година.

„Во Темишвар ќе се произведуваат батерии за електрични автомобили од целиот свет. Со 200 милиони евра инвестиции на Дрекслмаер во електронска мобилност во следните шест години, нашиот град се позиционира како главен играч на европски пазар на зелена технологија. Се надевам дека оваа инвестиција ќе доведе до други проекти од оваа област. Им посакувам успех и ги уверувам за сета поддршка на Градското собрание на Темишвар. Се надевам дека наскоро ќе му честитам на првиот жител на Темишвар кој ќе вози електричен автомобил опремен со батерија произведена во Темишвар “, напиша градоначалникот Фриц на Фејсбук.

Извор: Romania Insider