Европската унија планира да воведе промена во начинот на обележување на прехранбените производи, така што оваа информација ќе биде потранспарентна и потрошувачите ќе можат подетално да се информираат за одреден производ.

Членовите на Комитетот за внатрешен пазар и заштита на потрошувачите при Европскиот парламент вчера во расправа за предлогот, што е дел од стратегијата на ЕУ „Од поле до маса“, оценија дека квалитетот на храната предолго е препуштен на интересите на пазарот, што нанело штети на квалитетот, а со тоа и на потрошувачите и животната средина.

Хрватската европратеничка Билјана Борзан истакна дека стратегијата ќе донесе значителни промени во начинот на обележување на храната и предупреди на можноста за манипулирање со ознаките за потекло на состојките.

“Стратегијата предвидува промени во составот на етикетирање на потекло од храна, во кои има дупки за кои верувам дека дозволуваат сомнителни практики за маркетинг. На пазарот наоѓаме производи чија амбалажа вели домашна, хрватска, славонска и сл., a главните состојки се увезуваат”, рече Борзан.

Според неа, единствениот начин потрошувачот да го разбере тоа е да ја прочита декларацијата на која е пропишана големината на фонтот од три милиметри. Таа смета дека станува збор за дискриминација на граѓаните.

Борзан додава дека проблемот е што производителот може да го означи својот производ како домашен, иако некои од состојките се увезени.

Индикацијата за земјата на потекло во моментов е задолжителна за производи како што се свежо и замрзнато месо, риба и јајца, а стратегијата го разгледува проширувањето на обврската за означување на земјата на потекло за прехранбени производи за кои сега е доволна ознаката „произведено во ЕУ“.

Стратегијата на ЕУ „Од поле до маса“ предвидува усвојување на низа мерки со кои ќе се подобри квалитетот на храната и, во согласност со Европскиот зелен план, ќе се поттикне преминот кон одржливо производство и потрошувачка.