Глобалната економија доживува уште еден удар токму во моментот кога се опоравува од ударот на пандемијата Ковид 19, со брзо распространетата варијанта на омикрон, што поттикна голем број нови ограничувања за патување.

За прв пат пријавен во Светската здравствена организација (СЗО) во Јужна Африка пред помалку од една недела, новиот вид брзо се рашири насекаде од Африка до Пацификот и од Европа до Канада, предизвикувајќи десетици земји да објават ограничувања за патување.

Тежината на економското влијание ќе зависи од тоа колку варијантата ќе се покаже како опасна и колку добро ќе се спротивстават постоечките вакцини.

Тоа значеше дека дури и со најповолните сценарија на ум, економистите веќе ги ревидираат надолу своите прогнози за 2022 година.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), кој очекува раст од 4,9 % за следната година, со месеци инсистира на тоа дека коронавирусот и неговите варијанти остануваат главна закана.

Економското влијание би можело да биде „скромно“, до 0,25 процентни поени на глобалниот раст во 2022 година, доколку омикрон предизвика „релативно благи симптоми“, а вакцините се покажат како „ефикасни“ против него, вели Грегори Дако, главен економист во „Оксфорд економикс“.

Во најлошото сценарио, во кое омикрон се покажува исклучително опасен и големи делови од светот повторно се во карантин, растот во 2022 година би можел да падне на околу 2,3%, во споредба со 4,5% што ги очекуваше Oxford Economics пред да се појави варијантата.

И во такво сценарио не е сигурно дека владите, кои издадоа трилиони долари помош од почетокот на пандемијата, би биле подготвени да воведат дополнителни пакети за фискални стимулации, особено ако се достапни вакцини, рече Дако.

Тие аспекти „ќе бидат навистина клучни за тоа како тоа влијае на глобалната економија и на однесувањето на луѓето“, рече Ерик Лунд, економист во Одборот на конференцијата.

Надвор од владините мерки за ограничување на новиот вид, стравот од инфекција може да ги наведе луѓето да ги ограничат своите патувања и економски активности, како што се одење во ресторани и намалување на потрошувачката, што, пак, ќе влијае на растот, рече Лунд.

Друг ризик е влошувањето на глобалната криза во синџирот на снабдување, како и влошување на недостигот на работна сила.

Што се однесува до производителите на вакцини AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna и Novavax, тие изразија доверба во нивната способност да се борат со оваа варијанта.