Зголемувањето на глобалните температури би можело да предизвика промени каде се произведува поголемиот дел од светското вино бидејќи регионите со средна географска ширина можеби повеќе нема да можат да одгледуваат грозје, велат истражувачите.
До 70% од сегашните региони за производство на вино би можеле да се соочат со значителен ризик од губење на соодветноста за одгледување вино ако глобалните температури се зголемат над 2 степени Целзиусови од Индустриската револуција, покажува истражувањето неодамна објавено во Nature Reviews Earth & Environment.
Многу од регионите познати по производство на вино се наоѓаат долж опсегот на средната географска ширина, вклучувајќи ги Калифорнија, јужна Франција и северна Шпанија. Но, климатските промени би можеле да ја променат географијата на производството на вино бидејќи потоплите температури влијаат на приносот на грозјето, составот на грозјето при бербата и квалитетот на виното.
И Македонија е во загрозените региони
Истражувачите го сегментираа секој континент и нивните области за производство на вино во макро-региони дефинирани од специфични климатски услови, проценувајќи дека постои значителен ризик од несоодветност за 49% до 70% од постоечките вински региони, во зависност од степенот на глобалното затоплување.
Според истражувачите, екстремните климатски услови, како што се зголемените топлотни бранови и прекумерните суши, би можеле да го спречат целосно производството на врвно вино на 29 % од локациите.
Најзагрозени ќе бидат крајбрежните региони и рамнините на Италија, Шпанија, Грција и јужна Калифорнија.
Но, во регионите кои се загрозени спаѓа и Македонија, каде лозарството и одгледувањето на грозје е меѓу најзначајните сектори на земјоделско производство, а виното еден од најзначајните извозни производи.
Во Прирачникот за влијанието на климатските промени кај виновата лоза објавен во 2020 година се посочува дека најзагрозени ќе бидат централните делови на Македонија, Повардарието и источните делови каде и се одвива најголемото земјоделско производство и производство на стратешки култури, како виновата лоза и тутунот.
“Според предвидувањата, порастот на просечната температура за 6,5 Целзиусови
степени до 2100 година, ќе доведе до намалување на приносите на виновата
лоза за 59%”, се вели во истражувањето.
И местата низ Европа кои се познати по одредена клима која произведува одлични вина, како што е Бордо, Франција, може да доживеат промена на идентитетот ако потоплите температури повеќе не дозволуваат постојано производство, рече Гамбета.
Поладните и посеверни региони ќе станат погодни за лозарство
Другите постоечки региони за одгледување вино подалеку на север, како што се северна Франција, би можеле да доживеат зголемено производство со повисоки температури. Нови погодни области може да се појават и на повисоки географски широчини, како што е Обединетото Кралство.
„Во сите овие земји, во Холандија и во северна Европа, каде што луѓето никогаш не размислувале за вистински одгледување винско грозје, луѓето сега почнуваат да размислуваат за тоа“, рече тој.
Како што лозарството се шири во нови региони, влијанијата врз природните екосистеми и биодиверзитетот ќе треба да се следат за да може да се ублажат сите негативни влијанија, предупредија авторите.
Климатските промени ќе предизвикаат големи промени во глобалното производство на вино во блиска иднина, што ќе бара и лозарите и потрошувачите да се прилагодат на потоплите температури, заклучија авторите.
Адаптацијата е задолжителна
Има многу адаптација што може да се случи сега, рече Гамбета.
Производителите на вино ќе треба да ги земат предвид сортите на грозје кои се посоодветни за нивните региони и времето на берба, што не е само неопходно за глобалното снабдување, туку и за севкупниот квалитет на виното.
Некои региони, особено во Европа, ќе треба да развијат системи за наводнување, во случај рекордните високи температури и сушата да ја ограничат достапноста на вода, рече тој.
Одгледувачите, исто така, ќе треба да управуваат со своите лозја на начин што тие можат да се менуваат и да се развиваат со потоплите температури и екстремните временски услови што ќе го придружуваат, рече Гамбета.
Ефектите од климатските промени врз производството на вино
Kако климатските промени влијаат на производството на вино? Најочигледен ефект се потоплите температури. А тоа значи дека целиот циклус на растење и, се разбира, жетва, се случува порано, во просек десет дена до две недели порано отколку порано.
Општо земено, ова значи дека нивото на алкохол е повисоко, нивото на киселост пониско и танините (кои созреваат подоцна) често помалку рафинирани. Потоплите температури во сезоната на растење им отежнуваат на одгледувачите да постигнат рамнотежа во овошјето – а со тоа и во готовото вино.
Но, ако рекордните летни температури се најочигледниот пример за тоа како климатските промени влијаеле на лозарството, она што се случува во зима е можеби уште посериозно.
Бидејќи зимите се значително поблаги, лозите често излегуваат од мирување многу порано отколку порано, што ги прави поранливи на мраз.
Климатските промени носат ризик од нови патогени и инсекти кои можат да влијаат на земјоделството и на целокупното здравје на животната средина и луѓето. Посувите услови би ја намалиле веројатноста за појава на некои проблеми со винова лоза, како што е мувла, но доколку се случат, епидемијата најверојатно ќе се случи порано и ќе се шири побрзо, покажа студијата.
На пример, климатските фактори влијаат на pH вредноста, содржината на алкохол и нивото на киселост, открија истражувачите. Како што се зголемуваат нивоата на алкохол и pH во виното, нивото на киселост се намалува, што ја прави микробиологијата во пијалокот понестабилна, што доведува до „зголемен ризик од микробиолошко расипување“ и арома на „презрели и/или зготвени овошја“.
– Едно е сигурно. Климатските промени ќе доведат до големи промени во глобалното производство на вино во блиска иднина. Флексибилноста ќе биде од суштинско значење за да се прилагодиме на овие промени“, заклучуваат истражувачите.