За кои економски и енергетски проекти разговараа Заев и Мицотакис во Атина?

Премиерите на Грција Киријакос Мицотакис и на Северна Македонија Зоран Заев на состанокот кој вчера се одржа во Атина ги разгледаа билатералните односи и ги испитаа можностите за соработка во областа на економијата и енергетиката.

На нивниот состанок, беше потврдена поддршката од Грција јза пристап на Северна Македонија во ЕУ, во зависност од утврдените правила, почитување на добрососедските односи и верното почитување на обврските утврдени на договорот од Преспа, двете земји го потпишаа во 2018 година.

Заев ја нарече Грција „наш главен сосед и наш стратешки партнер“ и рече дека Северна Македонија „нема друга опција, како што е случај со другите земји од Западен Балкан, освен иднината во Европската унија“.

Двајцата премиери ги разгледаа тековните договори за проекти што се развиваат меѓу двете земји. Северна Македонија е „во завршна фаза на контакти со Хеленик петролеум (ЕЛПЕ) за работа на нафтоводот“, рече Заев, додека се надеваме дека конечниот договор ќе биде потпишан до крајот на мај, така што гасоводот може да започне со работа .
Со тоа ЕЛПЕ. исто така ќе има можност да ги снабдува со нафта Србија, Косово и поширокиот регион.

Во однос на инвестициите во Грција, Северна Македонија планира да потпише меморандум со Групацијата Копелузос, истакна Заев, „нашата прва инвестиција во Грција, за енергетски проекти во Александрополис“. Обраќајќи му се на Мицотакис, Заев рече: “Знам дека охрабрувате пошироко учество во овој регионален проект, бидејќи тоа им користи на сите. Нашиот удел ќе биде 10% од терминалната бензинска пумпа и 25% од производствената единица. Овие 25% одговараат на 1 / 4 (четвртина) од нашето вкупно производство на енергија, нешто многу важно за нас “.

Осврнувајќи се на производството на електрична енергија базирано на лигнит, премиерот Заев рече: „Следејќи го примерот на земјите од ЕУ, и ние ќе ги затвориме нашите капацитети за производство на енергија базирани на јаглен што е можно поскоро, бидејќи нивната цена е висока. Исто така сме во завршна фаза преговори со групацијата „Митилинеос“ за единица за производство на гас во Скопје. Грчката Public Power Corporation е еден од главните партнери во Чебрен, голем проект, буџетиран на 700 милиони евра – проект за хидроелектрична енергија што ќе стане референтна точка во енергетската мешавина на поширокиот регион “, изјави Заев.

Дополнително, друг голем бизнис ќе учествува на тендерот за изградба на железничка врска на патот и железничкиот Пан-европски коридор VIII, рече Заев, европска оска што ќе ги поврзува Италија, Албанија, Северна Македонија, Бугарија и Турција. „Ова е позитивно за претприемништвото во пошироката област, тоа е најголемиот проект и има можности за неколку инвестиции“, рече премиерот Заев за Мицотакис.

Премиерот Заев во Атина учествуваше на Економскиот форум VI во Делфи, со седиште во салата Запејон.

 

Извор: Аmna.gr