Извозот на храна од Турција се очекува да надмине 20 милијарди долари во 2020 година за прв пат досега, благодарение на зголемената побарувачка поттикната од мерките за борба со коронавирусот.

Додека некои индустрии беа сериозно погодени од пандемијата, некои се истакнаа, вклучително и секторот за храна.

За време на пандемијата, синџирите за производство и снабдување со храна беа нарушени во многу делови на светот. Сепак, покажувајќи значителни перформанси на ова поле, Турција го преживеа овој период без загуби.

Особено, секторите житни култури, мешунки и свежо овошје и зеленчук ја затворија 2020 година со рекордно високо ниво на извоз.

Прехранбени производи од тестенини до сокови, исто така, забележаа силни перформанси бидејќи извозот се зголеми на 18,6 милијарди долари од јануари до ноември.

Со моментален суфицит од 4,26 милијарди долари, извозната вредност по тон од секторот за прв пат надмина 1.000 американски долари.