Годишната потрошувачка на инфлација во еврозоната се зголеми на 7% во април, од 6,9% во март, според официјалните податоци објавени денеска.

Во април, најголем придонес во годишната стапка на инфлација во еврозоната имаа храната, алкохолот и тутунот (2,75 процентни поени), по што следат услугите (2,21 процентни поени), неенергетските индустриски стоки (1,62 процентни поени) и енергијата (0,38) процентни поени), соопшти Евростат.

Во меѓувреме, стапката се намали на 8,1% во целата ЕУ, од 8,3 % во истиот период.

Најниски годишни стапки забележаа Луксембург (2,7%), Белгија (3,3%) и Шпанија (3,8%), додека највисоки беа забележани во Унгарија (24,5%), Латвија (15%) и Чешка (14,3%).

Годишната инфлација во април падна во 22 земји-членки и се зголеми во пет во ЕУ.