Цените на енергијата ја поттикнуваат инфлацијата, а трошоците за храна и услуги се зголемуваат особено брзо. Балтичките држави се најтешко погодени.

Инфлацијата во еврозоната продолжи да се забрзува од високото ниво во јули, достигнувајќи рекордно високо ниво. Во споредба со истиот месец лани, потрошувачките цени се зголемени за 8,9%, покажуваат податоците на статистичкиот завод Евростат.

Ова е највисока стапка од воведувањето на еврото како во 1999 година. Во претходниот месец потрошувачките цени се зголемија за 8,6%.

Инфлацијата е поттикната од наглото зголемување на цените на енергенсите, кои биле повисоки за 39,6% во однос на истиот месец лани.

Од друга страна, растот на цените на храната и пијалоците забрза. Посилно пораснале и цените на другите стоки и услуги. Базичната инфлација, која не ги зема предвид цените на енергијата, храната и луксузните стоки кои се особено подложни на флуктуации, порасна од 3,7 на 4,0%.
Трите балтички држави повторно имаа највисоки стапки на инфлација во валутната област со повеќе од 20 %. На пример, годишната стапка на инфлација во Естонија се искачи на 23,2 %. Во Германија стапката на инфлација пресметана според европските стандарди изнесува 8,5 %.

Европската централна банка (ЕЦБ) се стреми кон стапка на инфлација од два отсто на среден рок. Во јули, по долго чекање, првпат по единаесет години ја зголеми основната каматна стапка.
Од друга страна, Федералните резерви на САД одамна го заостри својот курс во борбата против инфлацијата со нагло зголемување на каматните стапки.