Аеродромот во Будимпешта, кинеската групација Henan Airport Group и кинеско-унгарската компанија за развој на бизнис и логистика CECZ/Utlink потпишаа договор за соработка насочена кон воспоставување на воздушен пат на свилата меѓу Унгарија и Кина и создавање на посебни логистички центри на двата аеродрома , за управување со карго сообраќај.

Новопотпишаниот договор за соработка се очекува да донесе важни економски можности и да поттикне значително проширување на воздушниот сообраќај помеѓу Унгарија и Кина, поврзувајќи го аеродромот Будимпешта и аеродромот Женгшоу, истовремено обезбедувајќи значителни логистички придобивки за двете земји.

Според договорот, трите партнери заеднички го воспоставуваат она што во соопштението се нарекува „воздушен пат на свилата“ меѓу двете земји.

„Според владините планови, Унгарија би можела да стане центар на товар, логистика и дистрибуција за Централна Европа. Оваа стратешка цел може да се постигне доколку поголем дел од стоката транспортирана меѓу Европа и Далечниот исток стигне до својата дестинација преку Унгарија. Во согласност со отворањето на политиката кон исток, ние продолжуваме да работиме за поврзување на континентите и регионите со современи и безбедни логистички решенија. Исто така, бараме начини за продлабочување и проширување на соработката со нашите кинески партнери, во согласност со нашите заеднички цели“, изјави Ласло Мосоци, државен министер за транспорт.

Проектот веќе беше поставен како цел за време на состанокот на Кина и земјите од Источна и Централна Европа што се одржа во Пекинг во февруари 2021 година, предводен од кинескиот претседател Си Џинпинг.

„Верувам дека БУД Карго Сити ќе биде совршена станица за оваа воздушна рута од 21 век, каде што ќе се користи логистички комплекс од светска класа за ракување со воздушен товар. Еден од нашите главни приоритети е зајакнување на позицијата на Унгарија во регионот на Источна и Централна Европа “, рече Крис Динсдејл, извршен директор на аеродромот во Будимпешта.

„Ние сме благодарни за нашите деловни и политички партнери кои го поддржаа воздушниот проект на Патот на свилата и веруваме дека Патот на свилата ќе отвори одлични нови можности во економијата, трговијата и логистиката помеѓу Унгарија, Источна и Централна Европа и Кина, ” додаде тој.