Единствената европска валута падна на паритет во однос на доларот за прв пат по речиси 20 години, погодена од растечките стравови од рецесија во еврозоната.

Во средата, еврото падна на 0,9998 долари, а падот на еврото досега годинава изнесува речиси 12%.
Вчера еврото за прв пат од октомври 2002 година вредеше исто како и зелената банкнота, а денеска неговата вредност падна под паритет, осноно вредеше 0,9998 долари.

Падот на еврото досега годинава изнесува речиси 18%.

Но, не е само еврото кое губи вредност во однос на доларот. И вредноста на јенот и стерлингот исто така паѓа во однос на доларот. Делумно тоа се должи на поагресивните зголемувања на каматните стапки во САД од страна на Федералните резерви што ја зголемија привлечноста на доларот. Во еврозоната, пак, Европската централна банка објави дека првото зголемување на каматните стапки од 0,25 процентни поени нема да се случи дури во јули.
Но, исто така и бидејќи стравувањата од глобалната рецесија ги натераа инвеститорите да побараат безбедно засолниште во доларот.

Валутниот аналитичар во Ситигруп, Ебрахим Рахбари, претпоставува дека еврото ќе продолжи да паѓа дури и откако ќе падне под паритет со доларот: „Доларот е сè уште крал“. Рахбари ја припишува силата на американската валута на нејзината функција како особено безбедно средство во глобалниот финансиски систем и релативно добрата состојба на американската економија. Иако има стравувања од рецесија и во САД, тие се помалку сериозни од стравувањата од рецесија во еврозоната.

Германскиот магазин Handelsblatt анализира неколку најголеми ризици кои ги носи силната американска валута за европската, но и за светската економија.

Повисока инфлација во Европа

Од европска гледна точка, слабиот курс на еврото дефинитивно се сметаше за атрактивен во минатото. Затоа што тоа значи дека стоките од Европа се поевтини во странство, што има тенденција да го поддржи извозниот сектор бидејќи повеќе се извезуваат германски стоки. Но, еврото сега е особено слабо во однос на доларот.

Сепак, ова е особено важно бидејќи важните цени на светските пазари, како оние за суровини, се пресметуваат во долари.

Негативната страна сепак е што слабото евро го поскапува увозот во Европа. Од гледна точка на експертите, овој фактор тежи повеќе од вообичаено во сегашното опкружување на особено висока инфлација.

Клучниот збор е: увезена инфлација. „Сè на сè, девалвацијата на еврото во моментов носи повеќе ризици отколку можности за еврозоната“, тврди Соња Мартен, аналитичар во DZ-Bank.

Недостатокот од дополнителните зголемувања на цените очигледно ја надминува предноста на зголемената меѓународна конкурентност. „Екстремните зголемувања на цените на увозот и цените на производителите ја засенуваат секоја добивка што извозниците можат да ја преземат од послабата валута.

Загриженост за енергетската криза во Европа

Силниот долар ја одразува и загриженоста за економските последици од можната енергетска криза во Европа. Руската групација Газпром неодамна ги намали испораките на гас за Германија, наведувајќи го како една од причините одржувањето на гасоводот Северен тек 1. Газпром, исто така, во моментов испраќа помалку гас во 12 други земји во ЕУ, како Италија, Франција, Австрија..

„Расте загриженоста дека Русија повеќе нема да продолжи со испораките на гас. Тоа би предизвикало рецесија во Европа“, вели Фиона Цинкота од аналитичката куќа City Markets.

Според валутниот аналитичар на Ситигруп, Рахбари, инвеститорите се „загрижени за рецесија во Европа не само на краток рок. Тие се плашат од долгорочни, структурни проблеми кои произлегуваат од енергетската криза“.

Досега бизнис моделот на Германија и другите европски земји се базираше и на увоз на евтин гас од Русија. Ова е, на пример, важен прелиминарен производ за делови од хемиската индустрија. Сега се поставува прашањето како одредени сектори ќе се справат со евентуалното губење на испораките.

Повисока цена на нафтата

Со силниот долар, сите производи фактурирани во долари имаат тенденција да станат поскапи. Ова исто така важи и за нафтата. Генерално, повисоките трошоци за енергија во евра може да ја влошат енергетската криза. Сепак, зголемените стравувања од рецесија неодамна ја ставија цената на нафтата под притисок.

Во вторникот цената на барел американска нафта WTI повторно падна за 5,5 отсто на под 100 долари. Во изминатиот месец цената на нафтата веќе падна за речиси 20 отсто. Сепак, швајцарската банка УБС претпоставува дека цената на нафтата повторно ќе порасне бидејќи побарувачката се зголемува побрзо од понудата. Ова главно се должи на стагнирачкото производство на сојузот на извозници на нафта, ОПЕК плус.

Инвеститорите ја избегнуваат Европа

Теоретски, слабиот курс на еврото ја подобрува конкурентноста на Европа. Сепак, зголемениот страв од енергетска криза и тешка рецесија значи дека многу големи меѓународни инвеститори во моментов имаат многу критички поглед на Европа. Истакнатиот американски економист Мохамед Ел-Еријан смета дека економската криза во ЕУ е практично неизбежна.
Водечкиот германски индекс Dax изгуби 20 % од вредноста во последните шест месеци, како и неговиот европски еквивалент, индексот Euro Stoxx 50.

За европските инвеститори, новите купувања на американски акции поскапуваат поради слабото евро. Од друга страна, американските хартии од вредност кои се веќе во портфолиото имаат корист од валутните добивки. Истото важи и за цената на златото, бидејќи благородниот метал се наплатува и во долари.

Силниот американски долар го зголемува должничкиот товар на пазарите во развој

Историски гледано, силниот долар особено силно ги погодува пазарите во развој. Ова главно се должи на фактот што во земји како Бразил, Мексико, Индонезија или Турција, државата или компаниите и домаќинствата позајмувале повеќе во американска валута. Тоа значи дека ако се зголеми курсот на доларот, се зголемува и товарот на нивниот долг.

Со цел да се спречи остра девалвација на сопствените валути и да се борат против инфлацијата во рана фаза, многу централни банки во земјите во развој ги зголемија каматните стапки рано по почетокот на пандемијата. Ова сега може да се исплати.

Сепак, постојат и исклучоци. Турската централна банка неодамна ги намали каматните стапки и покрај екстремно високата инфлација. Затоа Турција се смета за особено ранлива. Проблемите во одделни земји би можеле да имаат заразни ефекти и врз другите земји во развој.

Според пресметките на меѓународната банкарска асоцијација IIF, четири милијарди долари капитал се одлеале од пазарите во развој во јуни. Тоа беше четврти месец по ред како инвеститорите се повлекуваат. Експертите гледаат опасности во земјите со значително негативни реални каматни стапки, каде што инфлацијата е значително повисока од номиналните каматни стапки.

Извор: Handelsblatt