Тиквеш со извоз од 9,95 милиони евра во првите девет месеци годинава

Винарската Визба Тиквеш објави дека во првите девет месецо годинава остварила вкупни приходи од продажба од 20,9 милиони евра, што е за 6% повеќе во споредба со истиот период лани.

Приходите од продажба на вино на домашниот пазар, кој учествуваат со 52% во вкупните продажби на Тиквеш, изнесуваат околу 11 милиони евра и се за 14% поголеми во споредба со истиот период минатата година.

Приходите пак на Тиквеш од продажба на на странски пазар во првите девет месеци се намалени за 2% и изнесуваат 9,95 милиони евра.

Извозот учествува со 47,5% во вкупните продажби на вино на Тиквеш.

Најголемата винарија во земјава во првите девет месеци годинава работела со нето добивка од околу 726 илјади евра, која е за 3% поголема од истиот период лани.