Земјите членки на Г20 порачаа: Ограничувања на извозот на храна само во итни случаи и како привремени мерки

Министрите за земјоделие од земјите Г20 побараа ограничувањата на извозот на храна за време на кризата предизвикана од Ковид 19 да се преземат само во итни случаи и под строги услови.

“На состанокот кој се одржа по електонски пат министрите за земјоделие од земјите членки Г20  порачаа дека ограничувањата за извоз на храна треба да се користат само доколку се „пропорционални, транспарентни, привремени и во согласност со правилата на Светската трговска организација (СТО)“, се вели во соопштението на германското Министерство за земјоделство.

Германската министерка за земјоделство, Julулија Кликнер по состанокот рече дека „слободната трговија, особено во време на криза, значи осигурување на залихите на храна.

Драстичен пад на цените на храната во март

 

Забавувањето на глобалната економија предизвика драматичен пад на цените на храната на светските пазари во март, што е најголем пад од 2015 година. Главната причина за тоа е намалената побарувачка за сите артикли, почнувајќи од млеко до шеќер, се вели во извештајот на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) )

Индексот на цените на храната, кој го објавува ФАО како глобален индикатор за месечниот тренд на цените на кошничка производи, во кои се вклучени житарки, маслодајни производи, млечни производи, месо и шеќер, падна за 4,3% во март на 172,2 поени.

Ваквиот остар пад е резултат на ограничувањата на слободата на движење во многу земји ширум светот кои се воведоа за да се спречи ширењето на пандемијата на вирусот корона, што ја сруши побарувачката за многу производи.

„На падот на цените главно влијаат факторите на побарувачката, а не на страна на понудата, а факторите на побарувачката се под влијание на влошената економска перспектива“, велат од ФАО.