Екстремните временски услови и зголемените цени на суровините ја влошуваат ситуацијата и повеќе од сигурно е дека проблемите нема да се решат до крајот на пандемијата.
Низ целиот свет, недостатокот на работна сила ги тресе синџирите на снабдување со храна. Во Виетнам, армијата помага во жетвата на оризот. Во Обединетото кралство, фармерите фрлаат млеко затоа што нема камиони за да го соберат.
Собирањето на бразилско кафе робуста оваа година трае 120 дена, наместо вообичаените 90. Американските компании за месо се обидуваат да привлечат нови вработени со паметните часовници на Apple Watch, пишува Блумберг.

Без разлика дали се работи за берачи на овошје, работници во кланица, возачи на камиони, оператори на складишта, готвачи или келнери, глобалниот екосистем на храна е потресен од недостаток на персонал. Ова ги погодува резервите, а некои работодавци се принудени да ги зголемат платите за двоцифрени проценти.
Ова се заканува со дополнително зголемување на цените на храната, кои веќе се зголемени поради зголемените цени на суровините и зголемените трошоци за товарот.

Цените на храната во август се зголемија за 33% во споредба со истиот месец минатата година, покажува индексот составен од Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации.

Пандемијата на коронавирус предизвика недостаток на работна сила во многу делови од економијата. Влијанието е особено силно во храната и земјоделството, кои се меѓу најмалку автоматизираните индустрии во светот. Безбедноста на храната е чувствително прашање во многу делови на светот, а малите маржи значат дека зголемените трошоци обично се пренесуваат на купувачите, велат од консултантската куќа „Бостон консалтинг груп“.

Декер Вокер, експерт за агробизнис во „Бостон консалтинг груп“, коментира дека ефектите варираат во зависност од локацијата и производот, и се чини дека општиот проблем е што најголемите проблеми се со работните места за најнеквалификуваните работници, кои се и најмалку посакувани.
Постојат знаци дека недостатокот на работна сила ја ограничува понудата. Во САД, дистрибутерите на големо, како што е Sysco Corp. и United Natural Foods Inc. пријавија одложување на производството на производи од сланина и сирење до кокосова вода и зачини. Во Обединетото Кралство, некои продавници немаат доволно производи како што се леб и пилешко, додека McDonald’s Corp. снема милкшејк во август.

Недостатокот влијае на фармите, преработувачите и рестораните. Малезија, вториот по големина производител на палмино масло во светот, загуби околу 30% од потенцијалното производство на масло за јадење, кое се користи во сe, од чоколадо до маргарин.

Една петтина од производството на домати во јужна Италија годинава беше загубено поради топлина и транспортна парализа, според здружението на земјоделци во земјата.

Откажаните или одложените испораки ги принудуваат британските млекопроизводители да фрлаат млеко додека има недостаток во продавниците.

Дури и кога рестораните и другите бизниси се отвораат во Соединетите држави и некои земји во Европа и побарувачката се зголемува, ширењето на варијантата делта на коронавирусот го ограничува примарното производство.