На последниот самит „Отворен Балкан“ во Охрид договорено е да се воспостави единствен систем за електронска наплата (ЕНП) во три земји – Србија, Македонија и Албанија.
“Возачите наскоро патарината ќе ја плаќаат електронски, со уникатен ТАГ уред, што треба да биде уште едно олеснување кое е иницирано во рамки на оваа иницијатива. Имплементацијата на новиот систем се очекува до крајот на летната сезона”, информираат од Асоцијацијата на работодавачи на професионални превозници Макам Транс


Корисниците на електронскиот уред за наплата ќе можат да го користат постојниот ЕНП уред со негова реконфигурација и регистрирање на својата платежна картичка на едно од продажните места.


ЕНП уредот ќе биде поврзан со платежната картичка на корисникот, додека самиот корисникот ќе може да избере дали ќе наплатува средства во национална или во странска валута.


Единствениот систем на патарина ќе ја зголеми безбедноста во сообраќајот и ќе го намали метежот на автопатите.
Новиот начин на плаќање на патарина треба да го растовари и протокот на возила на наплатните рампи, а предност за граѓаните е што нема да чекаат во редици во шпицот на сезоната и што побрзо ќе стигнат до посакуваната дестинација.