Глобалното трошење за храна се очекува да изнесува околу 9 трилиони долари (8,1 трилиони евра) оваа година, 600 милијарди долари (540 милијарди евра) повеќе од минатата година, покажаа новите податоци на Statista.

Глобалното трошење на храна ќе биде за 2,5 трилиони долари (2,25 трилиони евра) повисоко во 2024 година отколку пред пандемијата на Ковид 19, со веројатен понатамошен раст на трошењето.

До 2029 година, се предвидува трошењето за храна да се зголеми за дополнителни 36%, достигнувајќи 12,4 трилиони долари (11,16 трилиони евра).

Цените на храната „вртоглаво растат“

Пандемијата на Ковид 19 и инфлацијата направија цените на храната вртоглаво да се искачат во последните пет години, при што инфлацијата на цените на храната стана нов голем проблем ширум светот.

Иако цените на храната паднаа од својот врв во 2022 година, тие сè уште се на историски највисоки нивоа, останувајќи товар за домаќинствата низ целиот свет.

Глобалното трошење на храна се зголеми за 38% во периодот од 2019 до 2024 година, при што трошењето оваа година е за 7,6% поголемо од минатата година.

Каде ќе има најголем раст?

Кинескиот пазар се очекува да забележи зголемување од 42% во следните пет години, при што неговата потрошувачка за храна ќе се зголеми на 2,2 трилиони долари (1,98 трилиони евра). Индијанците ќе потрошат 1,28 трилиони долари (1,15 трилиони евра) на храна во 2029 година, или 44% повеќе од оваа година. Следуваат американскиот и јапонскиот пазар со многу помал пораст од 20% и 10%, соодветно.

Додека глобалната потрошувачка на храна се предвидува да порасне за 36%, просечниот волумен на храна по лице се очекува да се зголеми за само 12%, од 339 кг на 382 кг.

Одредени категории на храна, вклучувајќи месо, леб, масло, риба и морски плодови, ќе доживеат значаен раст на цените до крајот на деценијата. Цените на месото се очекува да се искачат за 17% до 10,66 долари (9,59 евра) по единица до 2029 година, додека лебот и цените на рибата/морските плодови ќе се зголемат за 18%, со што цената на лебот ќе достигне 2,35 долари (2,12 евра), а рибата/морската храна на над 21 $ (18,90 €) по единица.